Pirena 2006

18 januari: Doortje brengt Erwin naar Odoornerveen.
19 januari: De auto wordt nog verder schoongemaakt en vervolgens ingepakt. Om ca. 09.30h vertrekken de mannen richting het zuiden. Tot de volgende ochtend 01.30h gereden. We treffen Rob en José (zij slapen al) om 02.00h op de parkeerplaats en besluiten daar ook maar te overnachten.
20 januari: We slapen tot 06.00h en om 07.15h  gaan we weer rijden. Op de volgende parkeerplaats doen we de honden.Aankomst in Zaragozza om 13.30h. Samen met Rob en José zijn we de nummer 2 en 3 die arri-veren. Om 16.00h krijgen we de eerste papieren voor de race en om 18.00h  kunnen we aan tafel. Inmiddels zijn er steeds meer deelnemers gearriveerd, maar later blijkt dat niet iedereen die aangemeld was ook daadwerkelijk komt.
21 januari: De dag begint vervelend: Tjoklat ligt dood in zijn box. De dierenartsen gaan hem verder onderzoeken in de universiteitskliniek terplaatse, maar daar hebben we hem niet mee terug. We zullen hem missen!  We rijden samen met de dierenarts naar het centrum. De anderen zijn al vertrokken.Vanaf 13.00h worden de teams aan het publiek voorgesteld en om 13.45h rijden we naar onze eerste overnachtings-gelegenheid in de Pyreneeën. Later in de middag waxen we de runners voor de proloog de volgende dag.
22 januari: Proloog in La Partagua. We staan om 05.30h op en verzorgen de honden. Om 07.00h kunnen we ontbijten en om 07.45h gaan we in colonne rijdend naar La Partagua. Henk moet om 10.40h starten, eindigt als derde achter Rob en krijgt de wind van voren van Heidi. Vanavond moet hij beter z’n best doen!
1e Etappe in Nieve de Aragón. Henk eindigt als tweede. We slapen in de auto.
23 januari: 2e Etappe in Aramon Formigal. Om 06.30h opgestaan, vervolgens ontbeten en om 09.00h aanwezig bij de musher-meeting. We hebben uiteindelijk de honden twee keer ingespannen, want de eerste starttijd werd uitgesteld in verband met de te hoge temperatuur. Uiteindelijk startte Henk om 10.30h definitief. De trail zou 11 km zijn. Achteraf bleek de trail een afstand van 39.8 km te hebben. Henk eindigt als tweede. De honden hebben het goed gedaan, maar Henk was bekaf. Bij de finish vroeg de dierenarts: “Where is the musher”. Erwin kon alleen maar wijzen naar het bankje van de dierenarts en antwoorden: “Over there”. Jari wil nog steeds niet eten en mag derhalve niet in het team. Later in de middag rijden we terug naar onze overnachtingsgelegenheid van de vorige dag.
24 januari: 3e Etappe in Candanchú. We staan om 05.30h op en kunnen om 07.00h aan tafel voor  het ontbijt. Om 07.30h gaan we weer anderhalf uur rijden naar Candanchú. De trail is vandaag 15 km met veel rondjes en lussen, stijgingen en afdalingen. Henk wordt onderweg ingehaald door Jezus Raigosso. Jezus verliest zijn evenwicht en komt ten val. In zijn val neemt hij Henk mee en zo tuimelen ze samen met hun teams naar beneden. Als Henk eindelijk overeind is heeft hij veel pijn in zijn linker zij en linker knie. Maar hij loopt de race uit en behaalt weer de 2e plaats. Na de prijsuitreiking vertrekken we om 14.00h naar de volgende overnachtingsgelegenheid, 280 km en vijfeneenhalf uur verder. Na het verzorgen van de honden en het avondeten blijft Henk toch wel erg veel pijn houden. Jezus is al een paar maal komen informeren hoe het met Henk gaat. ‘s Avonds komt de arts langs en samen met hem belanden we in het ziekenhuis. Daar worden foto’s gemaakt van de ribben en de knie. Conclusie: gekneusde ribben en “iets” met de knie. Ze willen wel gelijk in de knie kijken en opereren, maar dat wil Henk in Nederland laten doen. Einde race.
25 januari: We ontbijten nog en melden ons af bij Joe Runyan en Pep Perez. Vervolgens pakken we onze spullen in en vertrekken richting huis.
26 januari: De hele nacht rijden we door en om 04.30h zijn we weer thuis. De honden zijn blij hun kennel te zien, maar wij zijn nog in een roes . . .  weer thuis terwijl de race nog volop aan de gang is.